Menjana peribadi ke arah SIFAR maksiat

05 May 2008

belajarlah utk menerima.. itu lebih baik..


setiap yg berlaku kita pasti akan tertanya2, kenapa mcm ni bukan mcm tu.. kenapa ini, kenapa itu.. kita asyik tanya dan persoalkan setiap yg berlaku.. kenapa kita tak terima je seadanya setiap apa yang berlaku.. kenapa perlu dipersoalkan setiap apa yang telah Allah tetapkan utk kita?? kita tgk org camtu, kita nak camtu, sbb dari pandangan mata kita dia seorg yg bertuah, dia dapat apa yg kita x dpt.. tapi sape lah kita utk menilai manusia sejauh itu.. pandangan kita terlalu terhad.. Allah Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.. mungkin belum sampai masanya utk aku miliki apa yang dia miliki.. mungkin aku perlu tempuhi lagi seribu halangan sebelum aku sampai ke situ.. jika halangan itu terlalu payah untuk aku tempuhi, Ya Allah semoga kekuatan menjadi milikku.. apabila itu sudah menjadi milikku, Kau jadikanlah aku manusia yg bersyukur.. Jika setelah seribu halangan itu telah aku tempuhi, dan Kau tambahkan lagi dengan seribu halangan lagi, semoga aku semakin tabah dan kuat Ya Allah.. amin..

saat kita di atas jangan lupa saat kita pernah berada di bawah dulu..
saat kita di bawah, jangan mudah putus asa kerana Rahmat Allah itu luas..

semoga aku tidak pernah jemu mencari rahmatNya.. hidup ini seperti roda, ada turun naiknya.. hari ini Allah berikan kita sedikit kebahagiaan..jika esok, kebahagiaan itu bukan lagi milik kita, bersyukurlah kerana kita masih lagi diberi peluang untuk merasa sedikit kebahagiaan itu.. hari ini Allah berikan kita sedikit kesedihan..

jika esok kesedihan itu masih lagi milik kita.. bersyukurlah kerana kita baru merasa diuji dengan sedikit kesedihan, ramai lagi diluar sana yang lebih sedih daripada kita.. apabila kita melihat org yang di bawah, kita terdidik utk menjadi manusia yang bersyukur dan redho dengan pemberianNya, apabila kita melihat org yg di atas, kita tetap bersyukur kerana bukan kita di atas.. kerana Allah Lebih Mengetahui.. mungkin saat kita di atas kita akan semakin jauh dgnNya..

No comments: